Ana içeriğe atla

Samed Behrengi ve Küçük Kara Balık

Samed Behrengi (Samad Behrangi, صمد بهرنگی)
(24 Haziran 1939 - 31 Ağustos 1967)

İranlı, Güney Azerbaycan'ın Tebriz Kentinde doğdu. Öğretmen, gezgin, derlemeci, öykücü... 11 yıl köy köy dolaşarak öğretmenlik yaptı, ingiliz dili ve edebiyatı okudu akşam okullarında...

20. yüzyıla yazdığı çocuk kitapları ile iz bıraktı. İlk kitabı "ulduz u kelâğhâ (yıldız ile kargalar, 1966)", daha sonra italya ve çekoslavakya'da ödül alan "mâhi-yi siyâh-i kuçulu (küçük kara balık)", "sergozeşt-i dâne-yi berf (kar tanesinin serüveni)", "peserek-i lebûfurûş (pancarcı çocuk)", "keçel-i kefterbâz (kel güvercinci)".

Türkçe'de yayınlana kitapları: "Bir Vardı Bir Yoktur, Bir Şeftali Bin Şeftali, Bu Gelen Köroğludur, Püsküllü Deve, Sevgi Masalı, Küçük Kara Balık, Ulduz Kız'ın Konuşan Bebeği, Ulduz Kız'ın Kargaları, Pancarcı Çocuk, Kel Güvercinci, Yıldız ve Kargalar, Bir Günlük Düş ve Gerçek"

Behrengi 29 yaşında iken Aras ırmağı kıyısında boğulmuş olarak bulundu; resmi açıklama da yüzerken boğulduğu söylenir... Ama o zamanki şah yönetimini eleştiren-karşı çıkan bir yazar olan Behrengi'nin ölüm nedeni resmi açıklama ile pek tutarlı değildi... (Bunu sanki bir yerden hatirliyorum, okumustum )

Küçük Kara Balık kitabının Farshid Mesghali tarafından yapılan ve ödül alan kapağı

Küçük Kara Balık, cesur, küçük bir balığın başından geçenleri anlatır. Türkçe baskısı ressam ve karikatürcü Mehmet Sönmez tarafından resimlenir.
Aslında neyi kime anlattığını sizler okuyunca daha iyi anlayabilirsiniz. Kitaptan bir kaç alıntı:
"Ama anneciğim, her şeyin bir sonu vardır değil mi?" der Küçük Kara Balık...

"Başka bir dünya yok! dünya burası"derler
Küçük Kara Balığa...

"Ölümden kaçamayacağımı anladığımda artık gözümde önemini yitirir o, önemsiz olur. Önemli olan benim yaşamımın ya da benim ölümümün başkalarını nasıl etkileyeceğidir"








Yorumlar

Femme Noir dedi ki…
Samed Behrengi ilk okuduğum yazardı. Beş yaşındayken annem 'bir şeftali bin şeftali'yi almıştı okumam için, öyle sevmiştim ki en az 10 kez okumuştum. Sonra Behrengi'nin tüm kitaplarını okudum. Bence insanı insan yapan şeyleri küçük bir çocuğa bu kadar güzel anlatabilen başka bir yazar yoktur dünyada.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ümmüşen

Ümmüşen'i tanıyor musunuz? hiç dinlediniz mi? Ümmüşen Gürsoy, ODTÜ İşletme bölümünde lisans, Çukurova Üniversitesi Muhasebe-Finans ana bilim dalında yüksek lisans ve doktora ve Ç.Ü. İİBF’de öğretim elemanı, Mimar Sinan Üniversitesinde öğretim elemanı olarak çalıştı. İlk albümü "Nenni"yi 1999'da yayınlandı (ikinci albümü de 'Rüzgara Karşı' çıktı, yine Derya Köroğlu imzalı, henüz dinleyemedimmm) Albümün prodüktörlüğünü Derya Köroğlu yapmış, bir şarkıyı da birlikte söylemişler. Ümmüşen, bazı tanınan şarkıların da bestecisi Grup Yorum'un "Hayat", "Beyaz Gelinlik", Ali Asker'in "Maden Ocakları" ve Sevinç Eratalay'ın "Bebeğim Nenni" gibi. ODTÜ'den okul arkadaşı olduğu Derya Köroğlu, Ümmüşen'in üniversitedeki hálini şöyle anlatıyor: ‘‘Ümmüşen'i üniversitede dizine kadar uzanan saçları ve elinde sazıyla türkü ve bestelerini inanılmaz sesiyle yorumlarken hatırlarım. O dönemde ODTÜ Halk Bilimleri Topluluğun

nusayrilik

nusayrilik hakkinda buldukları ve yorumlarım... islamiyet tıpkı daha önceki semavi dinler gibi tek yorumlu bir din değildir. islamiyet içinde farklı yorumlar vardır. bu yorumlar türkler ve kürtler arasında olduğu gibi araplar arasında da farklı kabuller görmüştür. arapların da tümü tek islamî mezhebe mensup değildir. örneğin suudi arabistanlı araplar islamiyet’in hambeli mezhebinin vehabi tarikatına tabidir ve bu yolu benimser. irak, iran ve suriye’deki bazı araplar da islamiyet’in şii mezhebine inanmaktadır. kuzey afrika’daki bazı araplarsa islamiyetin hambeli mezhebi’ne inanmaktadır. türkiye'deki arapların da bir kısmı islamiyetin hanefi, bir kısmı şafii bir kısmı şii yorumuna inanırken bir kısmı da islamiyetin alevi yorumuna yani nusayriliğe inanmaktadır. türkiye’nin; hatay, adana, mersin, iskenderun yöresinde yaşayan araplar nusayriler’dir.nusayri adının muhammet bin nusayri’den geldiği, bu hususta en çok kabul gören görüşlerden biridir. muhammet bin nusayri, ehlibeyt müridi i

feyruz (fairouz)

belki dinlemissinizdir bi ara... 1935 (?) dogumlu... asıl adı Nouhad Haddad... Lübnan'lı... Dünyanın üç büyük bayan sesinden biri... Londra- Albert Hall (1962) ve New York- Carnegie Hall (1971) konserleriyle dunyada adindan sozettirdi... Rahbani kardeslerle beraber (ki Assi Rahbani ile evli) muzik dunyasinda onemli bir yere sahip... Lubnan'li... ic savasta terketmedi Lubnan'i, simdi orada midir acaba? 1984' cikan" Maarifti Feek " albumunde Joesph Harb'in Eugene Rodriguo'nun muzigine (arranjmanını Ziad Rahbani'nin yaptigi) yazdigi sozler Beyrut icindi... bir dinleyin ... ( download linki: http://rapidshare.de/files/27751745/La_Beirut_-_Lubnan.mp3.html )